پزشکیخانواده و سلامت

آیا کرونا باعث به وجود آمدن افسردگی می‌شود؟


عده‌ای معتقدند که کرونا فقط روی سلامتی جسمی افراد و اقتصاد جهانی تأثیر می‌گذارد، اما واقعیت این است که با تغییر سبک عادی زندگی مردم دنیا خیلی چیزهای دیگر مانند وضعیت روانی نیز با تفاوت‌هایی مواجه شده است. برای مثال در دوران جنگ مردم ازنظر روان‌شناختی نسبت به زمانی که جنگ نیست متفاوت هستند. برای فجایع انسانی مانند کرونا شرایط یکسان است و مردم تأثیر منفی ازنظر روان‌شناختی می‌گیرند. شاید شما هم با مشاهده شرایط جامعه از خود بپرسید، آیا افسردگی از علائم کروناست؟ یا علائم افسردگی کرونا کدم‌اند؟ روش‌های درمان افسردگی کرونا چیست؟ و افسردگی بعد از کرونا چقدر طول می‌کشد؟ در این مقاله از مجله نوت روز قصد داریم به‌تمامی این سؤالات پاسخ دهیم، پس تا انتها با ما همراه باشید.

تأثیر کرونا بر روان انسان‌ها

کرونا از چند جهت ازنظر روانی روی مردم دنیا تأثیر گذاشت. این پاندمی یا همه‌گیری جهانی سلامت جسمی و روحی مردم را تحت تأثیر قرار داده است. درواقع اولین عاملی که بعد از اطلاع‌رسانی در مورد این ‌همه‌گیری به وجود آمد، ترس اجتماعی بود. در ادامه شما را با عوامل تأثیرگذار کرونا بر افکار و عواطف اجتماعی انسان‌ها آشنا می‌کنیم.

ترس وحشت به همراه کرونا می‌آید

افرادی که کرونا می‌گیرند در اغلب اوقات ترس و وحشت به سراغشان می‌آید. آن‌ها فکر می‌کنند که شرایط بسیار وخیم است ازاین‌رو ترس آن‌ها هرروز بیشتر و بیشتر می‌شود. جالب است بدانید که ترس می‌تواند یکی از حالت‌های افسردگی باشد و اگر ادامه پیدا کند تبدیل به افسردگی مزمن می‌شود. تأثیر ترس و استرس حتی بعد از کرونا نیز تا مدتی روی فرد خواهد بود. عده‌ای از پزشکان معتقدند که بسیاری از فوت‌شدگان کرونایی در سراسر دنیا ازنظر روانی خود را باختند ازاین‌رو مکانیزم ایمنی بدن ضعیف شده و فرد از پا درمی‌آید. مسئله ترس در همه بیماری‌ها یکسان است و اگر افراد ترسیده باشند سیستم ایمنی بدن ضعیف می‌شود. ترس از کرونا و افسردگی ناشی از آن باعث ایجاد ضربه روانی شدید در افراد است. البته این بیماری و افسردگی ناشی از آن درمان‌های خود را دارد. اخبار منفی مثل تعداد فوت‌شدگان کرونایی یکی از بزرگ‌ترین علل تحریک ترس در بیماران کرونایی است. ازاین‌رو پیشنهاد می‌شود که حتی‌الامکان اخبار را از بیماران مخفی کنید. بسیاری از افراد فوت‌شده قبل از اینکه ویروس کرونا روی بدنشان تأثیر بگذارد از دنیا رفتند زیرا ازنظر روانی خود را باخته بودند.

با مطالب فوق می‌توان گفت که از سال ۲۰۲۰ به بعد میزان افسردگی در جهان تا حدی بخاطر  کرونا می‌باشد اما لزوماً افسردگی از علائم کرونا نیست.

غم ناشی از فوت اطرافیان

یکی دیگر از علل مهم افسردگی بعد کرونا فوت شدن دوستان و نزدیکان و اقوام هست. آمار فوتی‌ها در تمام کشورهای دنیا طی سال‌های 1398 تا 1400 روندی صعودی داشت. آمار کشته‌شدگان به‌قدری شدید بود که عده‌ای معتقدند از جنگ‌های اتمی در طول تاریخ نیز تلفات بیشتری داشت. پس طبیعی است که مردم دنیا در افسردگی خاموشی به سر ببرند. عده‌ای پدر و مادر خود و عده‌ای فرزندان و نزدیکان خود را از دست دادند و در بعضی مواقع تعداد تلفات یک خانواده از حد معمول بیشتر می‌شد ازاین‌رو افسردگی حاد به سراغ افراد می‌رود و باعث بروز علائم افسردگی کرونا می‌شود.

تأثیر مخرب اخبار و شبکه‌های اجتماعی

عده‌ای از افراد توانستند جان سالم از کرونا به درببرند. همچنین تلفاتی در خانواده و دوستان خود نداشتند، اما این افراد با دنبال کردن اخبار مختلف چه در فضای مجازی و رسانه‌ها و چه از زبان دوست و آشنا از اخبار منفی مطلع می‌شوند. همچنین بسیاری از این خبرها شایعه بوده و حقیقت ندارد. تأثیر منفی این اخبار این است که فرد در درازمدت دچار افسردگی و ناراحتی متوسط می‌شود.

علائم افسردگی کرونا کدامند؟

شاید تصور کنید که افسردگی ناشی از کرونا با افسردگی‌های معمول تفاوت‌هایی دارد. این در حالی است که افسردگی ناشی از هر عاملی که باشد، علائمی مشابه دارد. این بیماری نیز مانند بیماری‌های حوزه روان علائم خاص خود را دارد که در ادامه به معرفی این علائم خواهیم پرداخت.

حس پوچی، نگرانی و غم بعد از افسردگی کرونا

حس پوچی، نگرانی و درماندگی یکی از بارزترین علائم افسردگی ناشی از کروناست. افرادی که ازنظر روانی به خاطر کرونا افسرده شدند عقاید یکسانی دارند. برای مثال آن‌ها معتقدند که این بیماری هیچ درمان قطعی ندارد. همچنین آن‌ها معتقدند کرونا در بیشتر مواقع افراد را خواهد کشت. این چارچوب‌های فکری از افسردگی کرونایی ناشی می‌شود. علاوه بر این‌ها این افراد خود و نزدیکان را در برابر کرونا ناتوان و ضعیف می‌دانند. انرژی منفی موجود در صحبت‌های این افراد نشانه اصلی این بخش از افسردگی است.

افسردگی ناشی از کرونا نشانه هایی دارد که با افسردگی معمولی شباهت دارد.

ناراحتی بیش‌ازحد و پرخاشگری؛ نشانه‌ای از افسردگی کرونا

پرخاشگری و ناراحتی بیش‌ازحد نیز از دیگر علائم افسردگی ناشی از کروناست. بعضی‌ها به خاطر این‌که دیگران از ماسک استفاده نمی‌کنند پرخاشگری کرده و با لحنی تند صحبت می‌کنند. علت آن خشم بعد از افسردگی است که همه از ترس نشات می‌گیرد. افرادی که با این موضوع خونسردتر برخورد می‌کنند ترسشان نیز کمتر است درنتیجه می‌توان گفت که ازنظر روانی کمتر ضربه خوردند. این موضوع می‌تواند نسبت به زدن واکسن، استفاده از الکل و مواردی از ‌این‌ قبیل نیز صادق باشد. پس اگر فردی نسبت به رفتار‌های مقابله‌کننده با کرونا رفتاری پرخاش‌جویانه دارد، بهتر است در رفتار خود اصلاحاتی به وجود آورد. ادامه این رفتار می‌تواند فرد را بیشتر به سمت افسردگی سوق دهد.

بی‌میلی به زندگی و گوشه‌گیری مداوم

بی‌میلی به زندگی و انجام فعالیت‌های سرگرم‌کننده و کاره‌ای مختلف از رایج‌ترین علائم افسردگی بعد کروناست. درصد استفاده از فضای مجازی در دوران کرونا بیشتر شده است که یکی از علت‌های آن نبود اشتیاق به انجام فعالیت‌های مختلف و هوازی هست. اگر فردی این نشانه‌ها را دارد بهتر است اطرافیان برای تغییر حال و هوای آن تلاش کنند.

بروز اخلال در خواب و خوراک؛ نشانه‌ی دیگری از افسردگی کرونا

بی‌میلی به انجام فعالیت‌های مختلف باعث اختلال در خواب می‌شود که نتیجه آن پرخوابی و یا بی‌خوابی است. اختلال در خواب، خود به‌تنهایی می‌تواند در تشدید افسردگی ناشی از کرونا مؤثر باشد. البته هر اخلالی در خواب نشانه افسردگی بعد از کرونا نیست. شاید فردی در هفته‌ای پرکار زمان کافی برای خواب نداشته باشد. ازاین‌رو در طول هفته دچار کم‌خوابی می‌شود. همین موضوع ممکن است برای خواب در ساعات طولانی نیز اتفاق بیفتد. برای تشخیص این موضوع باید مدت‌زمانی بیش از یکی دو هفته اخلال در خواب و خوراک فرد به وجود آید. اختلال در خوراک نیز یکی دیگر از علائم افسردگی ناشی از کرونا است و نتیجه آن پرخوری و یا کم خوری است.

یکی از نشانه های افسردگی کرونا، اخلال در خواب شبانه است.

تغییر در نوع و سرعت صحبت کردن

از دیگر نشانه‌های بروز افسردگی کرونا تغییر در نوع لحن و سرعت صحبت کردن فرد است. فرد ناخودآگاه و به‌مرورزمان دچار بی‌مبالاتی در صحبت کردن خواهد شد که این‌یکی از اخطارها برای ابتلا به این بیماری است. از طرفی اگر حرکات و سرعت صحبت کردن فرد با کاهش مشهودی مواجه شد، به‌احتمال خیلی زیاد انگیزه‌ای برای انجام کار ندارد و با بی‌میلی آن کار را انجام می‌دهد. پس نوع صحبت کردن و تغییر در آن نیز نشانه‌هایی از بروز این بیماری به شمار می‌آید.

ترس؛ عاملی تأثیرگذار بر ابتلا به افسردگی کرونا

ترس بیش‌ازحد و نگرانی دائمی در مورد مرگ و فکر کردن مفرط به آن از نشانه‌های جدی افسردگی ناشی از کرونا است. اطرافیان باید در مورد این موضوع هوشیار باشند و به‌محض شروع این علائم سریعاً فکر فرد را به چیزهایی خوشایند مشغول کنند. . بهترین کاری که می‌توان انجام داد این است که اخبار فوتی‌های کرونا را از فرد افسرده مخفی کرد. همچنین پرت کردن حواس فرد نیز راه مؤثری است.

دردهای بی‌دلیل و ناشی از استرس

گاها سردرد و بدن‌درد نیز می‌تواند هم از علائم کرونا و هم از علائم افسردگی باشد. بهتر است با پزشک معتبر دراین‌باره مشورت کنید. اگر دلیل بروز این دردها ناشی از عامل خارجی نبود، حتماً باید برای پیدا کردن دلایل آن در حوزه روان تلاش کنید.

افسردگی 2

چگونه افسردگی بعد از کرونا را درمان کنیم؟

با پیشرفت تکنولوژی و گسترش ارتباطات مجازی سبک زندگی به صورتی تغییر کرده که زمان کافی برای انجام فعالیت‌های جسمی و روحی داشته وجود ندارد که از بزرگترین معایب آن میتوان به خستگی روحی اشاره کرد. همین عامل میتواند روند پیشرفت بیماری افسردگی را تشدید کند. با این وجود مانند دیگر بیماری‌ها، افسردگی حین و بعد از کرونا نیز درمان‌های خانگی دارد که در زیر به آنها می‌پردازیم:

  • ورزش دشمن افسردگی: در واقع با انجام ورزش و فعالیت‌های جسمی، سروتونین و اندروفین که دو هورمون شادی هستند در مغز ترشح می‌شود. با انجام ورزش‌هایی نظیر دوچرخه سواری، شنا و پیاده روی فقط یک ساعت در روز می‌توان افسردگی را به صورت طبیعی برطرف کرد همچنین ورزش کردن حواس فرد کرونایی را پرت می‌کند.
  • خوابیدن بیش از حد ممنوع: اگر به خواب و استراحت نیاز ندارید روی تخت نروید زیرا ترغیب می‌شوید که استراحت کنید و استراحت بیش از حد باعث تشدید افسردگی میشود. همچنین به فرد کرونایی حس مریض بودن را بیشتر القا می‌کند.
  • موبایل و تلویزیون افسردگی را تشدید می‌کند: تا یک ساعت قبل از خواب سعی کنید از کامپیوتر، تلویزیون و موبایل استفاده نکنید؛ زیرا با انجام این کار هورمون ملاتونین ترشح نمی‌شود و در نتیجه دچار بیدار خوابی می‌شوید.
  • مدیتیشن و ریلکسیشن: مدیتیشن روشی برای مراقبه و ریلکس کردن اعضای بدن به منظور گرفتن آرامش فکری و جسمانی به شمار می‌آید. این روش یکی از بهترین راه‌ها برای درمان افسردگی ناشی از کرونا و هرگونه افسردگی دیگری خواهد بود.

افسردگی کرونا چقدر طول میکشد؟

معمولاً طول افسردگی ۶ الی ۱۲ هفته است اما این عدد با شرایط فرد، محیط زندگی و تیپ شخصیتی متغیر خواهد بود. نکته‌ای که باید بدانید این است که افسردگی‌های ناشی از کرونا اگر خیلی زود درمان نشوند شاید ماندگاری آنها بیشتر شود. برای همین باید هر چه سریعتر به درمان این‌گونه افسردگی‌ها اقدام کرد.

افسردگی 5

آیا کرونا باعث به وجود آمدن افسردگی میشود؟

عده‌ای معتقدند که کرونا فقط بر سلامتی جسمی و اقتصاد جهان ضرر می‌زند، اما واقعیت این است که با تغییر سبک عادی زندگی در دنیا خیلی چیزهای دیگر مانند وضعیت روانی مردم نیز تغییر می‌کند. برای مثال در دوران جنگ مردم از نظر روان شناختی نسبت به زمان صلح متفاوت هستند. از آن طرف این  شرایط برای فجایع انسانی مانند کرونا نیز شرایطی یکسان دارد و مردم تاثیر منفی از نظر روانشناختی می‌گیرند. کرونا از چند جهت از نظر روانی روی مردم دنیا تاثیر گذاشت که در زیر به آنها می‌پردازیم.

ترس تنها عامل مقابله کننده با امید در افراد

افرادی که کرونا می‌گیرند در اغلب اوقات وحشتزده و ترسیده هستند. آنها فکر می‌کنند که شرایط بسیار وخیم است از اینرو ترس آنها هر روز بیشتر و بیشتر می‌شود. در این شرایط ترس می‌تواند یکی از حالت‌های افسردگی باشد و اگر ادامه پیدا کند تبدیل به افسردگی مزمن می‌شود و تاثیرش حتی بعد از کرونا نیز تا مدتی روی فرد باقی خواهد بود. عده‌ای از پزشکان معتقدند که بسیاری از فوت شدگان کرونایی در سراسر دنیا از نظر روانی خود را باختند. از اینرو مکانیزم ایمنی بدن در فرد ضعیف شده و او را از پا در می‌آورد. مسئله ترس در همه بیماری‌ها یکسان است و اگر افراد ترسیده باشند سیستم ایمنی بدن ضعیف می‌شود. افسردگی بعد کرونا ناشی از ضربه روانی شدید به خاطر ترس از این بیماری است البته درمان‌های خاص خود را دارد. اخبار منفی مثل تعداد فوت شدگان کرونایی یکی از بزرگترین علل  تحریک ترس در  بیماران کرونایی است. از اینرو پیشنهاد می‌شود که حتی‌الامکان اخبار را از بیماران مخفی کنید. بسیاری از افراد فوت شده قبل از اینکه ویروس کرونا روی بدنشان تاثیر بگذارد، از دنیا رفتند زیرا از نظر روانی خود را باخته بودند.

افسردگی 3

از دست رفتن دوستان و آشنایان

یکی دیگر از علل مهم افسردگی بعد کرونا فوت شدن دوستان، نزدیکان و اقوام است. آمار فوتی‌ها در تمام کشورهای دنیا طی سال های پاندمی این بیماری روندی صعودی داشت و به قدری شدید بود که عده‌ای معتقدند از جنگ‌های اتمی در طول تاریخ نیز تلفات بیشتری داشت. پس طبیعی است که مردم دنیا در افسردگی خاموشی به سر ببرند. عده‌ای پدر و مادر خود و عده‌ای فرزندان و نزدیکان خود را از دست دادند و در بعضی مواقع تعداد تلفات یک خانواده از حد معمول بیشتر می‌شد. از اینرو افسردگی حاد به سراغ افراد می‌رود و باعث بروز علائم افسردگی کرونا می‌شود.

اخبار کرونا را با جدیت پیگیری نکنید

عده‌ای از افراد توانستند جان سالم از کرونا به در ببرند. همچنین تلفاتی در خانواده و دوستان خود نداشتند، اما این افراد با دنبال کردن اخبار مختلف چه در فضای مجازی، رسانه‌ها و چه از زبان دوست و آشنا از شرایط منفی مطلع می‌شوند. همچنین بسیاری از این اخبار شایعه بوده و حقیقت ندارد که تاثیر منفی این اخبار این است که فرد در دراز مدت دچار افسردگی و ناراحتی متوسط می‌شود.

کلام آخر

بیماری‌ها علاوه بر مشکلاتی که برای سلامت فرد به وجود می‌آورند، روح و روان فرد را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهند. یکی از بیماری‌هایی که در چند سال اخیر روحیه افراد را تحت‌الشعاع قرار داده کرونا است. شاید شما هم نام افسردگی کرونا را شنیده باشید. این بیماری اغلب ناشی از مشکلات جسمی یا جو حاکم بر جامعه که در اثر کرونا به وجود آمده رخ خواهد داد. به همین دلیل در این مقاله به بررسی افسردگی بعد از کرونا پرداختیم. اگر شما هم به‌سلامت خود اهمیت می‌دهید و می‌خواهید مطالب پزشکی بیشتری بخوانید، با مجله نوت روز همراه باشید..

امتیاز کاربر: 4.55 ( 1 نتایج)
خرید از لباست
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. همه مواردی که در این مقاله گفته بودید، دقیقا درست بود.
    ممنون از شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

Adblock رو غیر فعال کنید

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید