13 روش کاربردی برای تشخیص طبیعی و اصل بودن چرم
تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی کار دشوار یا سادهایست؟ اصلا چه اهمیتی دارد که بتوانیم تفاوت این دو را از یکدیگر تشخیص دهیم؟
اگر تجربه استفاده از محصولات چرمی را داشته باشید حتما تفاوت میان چرمهای مختلف نظرتان را جلب کردهاست. تفاوتهایی نظیر بو، رنگ، نرمی، استحکام و نظیر اینها که در واقع تعیینکننده تجربه شما هنگام استفاده از محصول است. این تفاوتها در واقع سنگ محکی برای تشخیص اصل یا غیراصل بودن چرم هستند.
منظور از چرم اصل همان چرم طبیعی و منظور از چرم غیراصل چرم مصنوعی است. کیفیت، قیمت و ماندگاری این دو نوع چرم کاملا متفاوت است و تنها در ظاهر شباهت بسیار کمی به یکدیگر دارند. این روزها که بازار محصولات چرمی داغ است، افرادی سودجو چرم مصنوعی را به جای چرم طبیعی جا میزنند و همان قیمت را دریافت میکنند.
در واقع اگر بخواهیم تعریف مختصری از این دو نوع چرم ارائه دهیم میتوان گفت که؛ چرم طبیعی از دباغی پوست حیوان تولید میشود و چرم مصنوعی از پارچه میکروفایبر یا پلاستیک تهیه میشود. اگر نمیخواهید در دام چنین افراد سودجویی بیفتید که چرم مصنوعی را در قالب چرم طبیعی میفروشند، پیشنهاد میکنیم درباره تفاوتهای چرم طبیعی و مصنوعی و چند روش تشخیص آنها در ادامه بخوانید.
13 روش تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی
برای تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی روشهای بسیاری وجود دارد. ازآنجاییکه بسیاری از آنها معتبر نیستند یا به بافت چرم آسیب وارد میکنند، به همه این راهکارها نمیتوان اعتماد کرد. به همین خاطر پس از بررسیهای بسیار در این متن تنها 13 راهکار معتبر و مطمئن را به شما معرفی خواهیم کرد. این روشها به شرح زیر هستند:
- تست جذب آب
- بررسی لایههای مختلف محصولات چرمی
- بررسی پرزهای چرم
- مشاهده حفرههای روی سطح چرم
- بررسی لبههای محصولات چرم
- دقت به طرح روی سطح چرم
- استشمام بوی چرم
- تست پارگی
- تست شعله
- سوراخ کردن چرم
- تا کردن چرم
- قیمت و برند چرم
- وزن چرم
- فشار وارد کردن به چرم با انگشت
هیچ جای نگرانی نیست در ادامه هر یک از این روشها را بهتفصیل توضیح خواهیم داد.
روش اول: آزمایش قطره آب
آزمایش قطره آب رایجترین راه برای تشخیص چرم به شمار میآید؛ چراکه روشی ساده و درعینحال کاربردی است. برای انجام این کار تنها به کمی آب احتیاج دارید. ابتدا چند قطره آبروی محصول چرمی بریزید. سپس به آن چنددقیقهای زمان دهید. پس از چند دقیقه اگر آب جذب محصول شد، میتوان گفت چرم آن از نوع طبیعی است؛ در غیر اینصورت از چرم مصنوعی برای تولید محصول استفاده شدهاست.
به کمک این روش بهراحتی میتوانید محصولات چرم طبیعی را از فوم مصنوعی تشخیص دهید، زیرا فوم پلاستیکی قادر به جذب آب نیست. درحالیکه سوراخها و منافذ ریز روی سطح چرم طبیعی بهراحتی قطره آب را به خود جذب میکنند.
روش دوم: بررسی لایههای چرم
بررسی لایههای محصول چرم از دیگر راههایی است که به شما در تشخیص طبیعی یا مصنوعی بودن این محصولات کمک میکند. محصولی که از چرم طبیعی تولید میشود یکتکه است. علاوه بر این حاوی هیچگونه چسب، مواد افزودنی و ورق پلاستیکی نیستند.
اگر قصد دارید تشخیص دهید که محصول موردنظرتان از چرم طبیعی تهیهشده است، لایههای آن را بهدقت بررسی کنید. درصورتیکه محصول بافتی یکتکه داشت از چرم اصل و طبیعی تهیهشده است.
روش سوم: بررسی پرزهای چرم
بررسی پرزهای چرم ازجمله مطمئنترین روشها برای تشخیص چرم اصل از تقلبی است که در هر شرایط میتوانید از آن استفاده کنید. پشت چرمهای طبیعی و اصل حالت کرکی دارد. درصورتی که پشت چرم سطحی صاف و صیقلی احساس کردید بدانید که از چرم مصنوعی تهیهشده است.
روش چهارم: مشاهده حفرههای سطحی
همانطور که مطلع هستید پوست حیوانات به روشهای مختلفی دباغی میشوند که هریک از این روشها در طولعمر و ماندگاری چرم تاثیرگذار است. هنگام دباغی در مرحله برنزه کردن تمامی موهای موجود روی پوست حذف میشود، ولی همچنان فولیکولهای مو درونپوست باقی میماند. همین فولیکولها موجب ایجاد سوراخهای بسیار ریزی روی سطح چرم میشود که با چشم غیرمسلح نیز قابلدیدن است.
البته در موارد نادری که حیوان موهای نازکی دارد، برای مشاهده سوراخهای چرم بهتر است از ذرهبین کمک بگیرید. این یکی از روشهای در دسترس و کاربردی برای تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی است.
روش پنجم: مشاهده لبههای محصول
با مشاهده و بررسی لبههای محصول نیز میتوانید بهراحتی چرم طبیعی را از چرم مصنوعی تشخیص دهید. چرم طبیعی برخلاف چرم مصنوعی ضخامت یکسانی ندارد و این مورد در لبهها بیشتر مشهود است. اگر در زمان بررسی لبه چرم سطح آن را باضخامتی متفاوت مشاهده کردید، مطمئن میشوید که محصول انتخابی شما از چرم طبیعی است.
روش ششم: دقت به طرح روی سطح چرم
سطحرویی چرم هیچگاه صاف نیست و همیشه خطوطی روی آن وجود دارد. همچنین ممکن است لکههایی روی چرم طبیعی مشاهده کنید. به همین خاطر یکی از راههای معتبر برای تشخیص طبیعی بودن چرم، نگاه دقیق به طراحی سطح محصول موردنظرتان است.
بهعنوانمثال کیفهای چرم اصل نباید طرحهای تکراری داشته باشند. این نکته را به خاطر بسپارید که عیوب سطحی روی چرم، حتی لکههای بسیار کمرنگ ضعف محصول نیست، بلکه نشاندهنده اصالت آن است و به آن پتینه روی چرم میگویند.
روش هفتم: استشمام چرم
تولیدکنندگان چرم مصنوعی برای کاهش یا از بین بردن بوی مواد شیمیایی و افزودنی استفادهشده در آن از اسانسها یا عطرهای طبیعی کمک میگیرند. این در حالی است که چرم طبیعی بوی عطرهای طبیعی و مصنوعی را نمیدهد. چرم طبیعی بوی پوست حیوان میدهد، در صورتی که چرم مصنوعی بوی مواد شیمیایی و پلاستیک دارد.
روش هشتم: تست پارگی
این روش برای زمانی که قصد خرید چرم برای تولید محصولات یا کارهای هنری دارید، مناسب است؛ در غیر اینصورت استفاده از این روش ممکن است به محصول چرم آسیب بزند. جالب است بدانید که تولیدکنندگان عمده چرم از این روش برای تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی استفاده میکنند.
در ابتدا تکه کوچکی از چرم را بهصورت نواری نازک برش دهید و سپس آن را بهآرامی از دو طرف بکشید. این نکته را در خاطر داشته باشید که چرم طبیعی هیچگاه پاره نمیشود. چرم گاومیش در بین چرمها مقاومت کششی بالاتری دارد که برای پاره کردن آن براثر کشش به دستگاههای صنعتی نیاز است.
روش نهم: تست چرم با فندک
از دیگر روشهای تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی میتوان به تست چرم با فندک اشاره کرد. این روش نیز برای صنعتگران توصیه میشود. چرم اصل و باکیفیت در تماس با شعله فندک مشتعل نمیشود، بلکه به آهستگی و بهتدریج میسوزد.
علاوهبر این از بوی چرم سوخته نیز برای تشخیص اصل یا تقلبی بودن آن میتوانید استفاده کنید. زمانی که چرم مصنوعی را میسوزانید، بوی پلاستیک یا نفت را استشمام خواهید کرد.
روش دهم: چرم را سوراخ نکنید!
چرم خوب و باکیفیت چرمی است که بهراحتی سوراخ نمیشود. به همین خاطر است که برای سوراخ کردن چرم از چکش کمک میگیرند. پسازاین ویژگی منحصربهفرد و فوقالعاده چرم نیز برای تشخیص اصل یا تقلبی بودن آن میتوان استفاده کرد.
روش یازدهم: چرم را تا کنید
چرم طبیعی خاصیت ارتجاعی دارد پس تا کردن آن راحت است، ولی چرم مصنوعی بافتی سفتتر و منظمتر از چرم طبیعی دارد. ازاینرو تاکردن چرم مصنوعی در مقایسه با چرم طبیعی دشوارتر است. پس اگر محصول خریداریشده بهراحتی تا شد، خیالتان از بابت اصل بودن آن راحت باشد. انعطافپذیری یکی از ویژگیهای بارز چرم طبیعی است.
روش دوازدهم: وزن چرم
وزن چرم یکی از معیارهای کاربردی و دردسترسی است که برای تشخیص طبیعی یا مصنوعی بودن آن استفاده کرد. چرم طبیعی نسبت به چرم مصنوعی چگالی بیشتری دارد، ازاینرو سنگینتر است. بهویژه چرم طبیعی گاوی که از سایر انواع چرم طبیعی نیز سنگینتر است.
این روش زمانی کاربرد دارد که نمونهای از هر دو چرم در دسترس باشد و بتوان آنها را با یکدیگر مقایسه کرد.
روش سیزدهم: قیمت و برند چرم
از دیگر شاخصهای اصلی برای تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی و مطمئن شدن از اصل یا تقلبی بودن آن، خرید از برندهای معتبر است. اگر با صنعت چرم و تولیدکنندگان مطرح این حوزه آشنایی ندارید توصیه میکنیم با برترین برندهای چرمی ایرانی در سال 2024 آشنا شوید و با توجه به انتظاراتی که از محصول چرمی دارید برند مورد نظرتان را انتخاب کرده و خریدی رضایتبخش را تجربه کنید.
چرم طبیعی بهخاطر فرآیند تولید زمانبر و پیچیده، قیمت بالایی دارد و برندهای معتبر این صنعت هیچگاه با بهرهگیری از محصولات تقلبی و نامرغوب اعتبار خود را زیر سوال نمیبرند.
کلام آخر
شباهت ظاهری بالای چرم طبیعی و مصنوعی باب بسیاری از کلاهبرداریها را بازکرده است. بسیاری از افراد از این شباهت سو استفاده میکنند و محصولات ارزانقیمتی که با چرم مصنوعی تهیهشده را باقیمت بالا به فروش میرسانند. همین مسئله خرید محصولات چرم را کمی سخت کرده است، البته با اطلاع از سیزده روشی که در این مقاله برای تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی بیان کردیم، کار را برایتان را راحت کردهایم.