خانواده و سلامتمادر و کودک

تغذیه سالم در بارداری و پرهیزهایی که باید بدانید!


زمانی که دانه‌ای را در خاک می‌کارید، برای رشد کافی و به ثمر نشستن آن باید به گیاه آب دهید، نور آن را تنظیم کنید و با کود دهی مناسب تقویتش نمایید. جنین در رحم مادر نیز در حکم دانه است با این تفاوت که ظرافت و حساسیت‌های بیشتری نسبت به دانه گیاه دارد. چهارچوب اصلی هر انسانی در دوران جنینی او شکل می‌گیرد که مهم‌ترین عامل مؤثر در شکل‌گیری این چهارچوب تغذیه سالم در بارداری مادر است.
زنان با داشتن رژیم مناسب غذایی در دوران بارداری سلامت خود، جنین و هوش بالای نوزاد را تضمین خواهند کرد. رژیم غذایی هر مادری با توجه به فاکتورهای مختلف بدن او متفاوت خواهد بود. بااین‌حال مصرف برخی از مواد غذایی مهم در تمامی رژیم‌ها مشترک است.
درصورتی‌که شما نیز قصد بارداری دارید یا در ابتدای این دوران 9 ماهه هستید، مجله نوت روز را تا پایان این متن همراهی کنید که با مواد مغذی، مواد ممنوعه، رژیم مؤثر بر ظاهر جنین و در یک‌کلام با هر آنچه باید درباره تغذیه سالم در دوران بارداری بدانید، آشنا شوید.

فهرست مطالب

تغذیه سالم در بارداری چه فوایدی دارد؟

تغذیه سالم در دوران بارداری به‌منزله تهیه مواد اولیه لازم برای ساخت یک اثر هنری است. هر چه شما برای ساخت این اثر از مواد مفیدتر و باکیفیت‌تری استفاده کنید، نتیجه بهتری خواهید داشت. در حقیقت با داشتن رژیم غذایی مناسب بارداری از فواید زیر بهره‌مند می‌شوید:
• تغذیه سالم و مفید در زمان حاملگی از بروز عوارض بارداری ازجمله خستگی، حالت تهوع، یبوست و … جلوگیری می‌کند. همچنین احتمال زایمان زودرس، ابتلا به بیماری‌های بارداری از قبیل دیابت، کم‌خونی یا افسردگی پس از زایمان را نیز کاهش می‌دهد.
• با داشتن تغذیه‌ای سالم و استاندارد در دوران بارداری به ‌سلامت جنین، تقویت رشد مغز او، داشتن وزن مناسب نوزاد به هنگام تولد، کاهش خطر ابتلا به بیماری‌هایی از قبیل اسپینابیفید یا نقص لوله عصبی و تأثیر در الگوی تغذیه مناسب نوزاد پس از تولد کمک خواهید کرد.

اسپینابیفید به شکاف مادرزاد بین مهره‌های ستون فقرات گفته می‌شود.

البته به این نکته توجه داشته باشید که داشتن برنامه غذایی مناسب به معنای پرخوری در دوران حاملگی نیست! جنین تنها به 300 کالری برای رشد نیاز دارد و مصرف بیش‌ازحد این مقدار از مواد غذایی تنها منجر به افزایش وزن یا دیابت بارداری می‌شود.

رژیم غذایی برای دوران بارداری باید دارای گروه‌های مختلف مواد غذایی باشد. سبزیجات، میوه‌های هر فصل، مرکبات، گوشت، لبنیات، حبوبات و ... از مهم‌ترین این مواد غذایی به شمار می‌آیند.

نقش تغذیه زمان بارداری بر هوش جنین

علاوه بر ژن و عوامل محیطی، تغذیه مادر در دوران بارداری بر هوش جنین تأثیر می‌گذارد. مواد غذایی بسیاری هستند که مصرف آن‌ها برای تقویت رشد مغز و بهبود هوش جنین توصیه می‌شود. برخی از این مواد به شرح زیر هستند:
• مویز، دانه‌ها، کشمش و مغزها
• ریزمغذی‌ها مانند اسیدفولیک و آهن
• ویتامین D
• پروتئین
• سبزیجات ریشه‌ای مانند پیاز
• غذاهای دریایی

در چه صورتی شما به مشاوره تغذیه در بارداری نیاز خواهید داشت؟

برنامه غذايي دوران بارداري شامل مصرف برخی از خوراکی‌های مفید و پرهیز از مواد غذایی ممنوعه است. بااین‌حال اگر یکی از شرایط زیر را دارید، جهت جلوگیری از بروز هر خطر احتمالی به پزشک متخصص مراجعه کنید:
• بارداری در سنین رشد و کمتر از 19 سالگی
• بارداری دوقلویی یا چند قلویی
• داشتن رژیم گیاه‌خواری
• داشتن سابقه زایمان بافاصله زمانی کم

بهترین رژیم غذایی در بارداری شامل چه مواد غذایی می‌شود؟

تغذیه سالم در بارداری برحسب ماه و هفته حاملگی تعیین و برنامه‌ریزی می‌شود. بااین‌حال به‌طورکلی مادران باردار به هفت گروه غذایی مهم در این دوران نیاز دارند که این هفت گروه به شرح زیر هستند:
• گروه اول: شیر و لبنیات
• گروه دوم: سبزی‌های سبز و زرد مانند کاهو، اسفناج، فلفل سبز و قرمز، کلم، هویج، سیب‌زمینی، کدو، نخودفرنگی، عدس و لوبیا
• گروه سوم: مرکبات و سبزی‌هایی مانند گوجه‌فرنگی و کلم خام که حاوی ویتامین C هستند.
• گروه چهارم: ماهی، تخم‌مرغ و گوشت
• گروه پنجم: نان، حبوبات و جوانه گندم
• گروه ششم: مواد غذایی سرشار از ویتامین‌ها و مواد قندی با ارزش غذایی بالا از قبیل پیاز، ترب، چغندر، بادمجان، ریواس، کدو، ذرت، خیار، قارچ، گل‌کلم، کاهو و میوه‌های فصل
• گروه هفتم: مواد روغنی شامل انواع کره حیوانی و گیاهی
درواقع میزان ریزمغذی موردنیاز مادران باردار شامل موارد زیر است:
• کلسیم: 1200 میلی‌گرم
• فولات: 600 تا 800 میکروگرم
• آهن: 27 گرم
تغذیه سالم برای زنان باردار به‌گونه‌ای است که در هر وعده حداقل سه گروه غذایی مطرح‌شده را شامل شود. هر گروه غذایی نیازی از بدن را رفع می‌کند. به‌عنوان‌مثال غلات انرژی موردنیاز را تأمین خواهند کرد و محصولات لبنی منبع کلسیم و ویتامین D هستند. در ادامه به معرفی اهمیت مصرف برخی از مواد غذایی گفته‌شده می‌پردازیم.

ویتامین c ازجمله مواد مغذی موردنیاز دوران بارداری است که با مصرف مرکباتی از قبیل پرتقال تأمین می‌شود.

بهترین انتخاب برای تغذیه سالم در دوران بارداری

بدن در دوران بارداری با تغییرات فیزیکی و هورمونی زیادی مواجه می‌شود که برای سوخت‌رسانی باید توجه خاصی به مواد خوراکی مادر در دوران بارداری شود. تغذیه سالم در بارداری به مادر کمک می‌کند که در این دوران احساس بهتری داشته باشد.
غذایی که مادر می‌خورد منبع اصلی تغذیه کودک است؛ بنابراین دریافت تمام مواد مغذی موردنیاز از این طریق بسیار اهمیت دارد. پیروی از تغذیه سالم در دوران بارداری اصلاً سخت نیست، زیرا گزینه‌های خوشمزه بسیاری وجود دارد. حتی به‌محض هوس کردن وعده‌ای خاص می‌توان در کمترین زمان غذایی سالم درست کرد؛ کافی است چند نکته کلیدی را در نظر داشته باشید.

1. اولین تغذیه سالم برای بارداری؛ محصولات لبنی

در دوران بارداری مصرف پروتئین‌ها و کلسیم بسیار اهمیت دارد، زیرا از این راه نیازهای جنین به‌خوبی برآورده می‌شود. ازجمله مهم‌ترین محصولات لبنی می‌توان به شیر، پنیر و ماست اشاره کرد که تمام این موارد حاوی پروتئین بالا هستند و بهترین منبع تغذیه سالم برای دوران بارداری به‌حساب می‌آیند. علاوه بر آن کلسیم، فسفات، ویتامین B، منیزیم و روی را نیز فراهم می‌کنند.
ماست، به‌ویژه ماست یونانی نسبت به دیگر محصولات لبنی کلسیم بیشتری دارد. همچنین به دلیل داشتن باکتری‌های مفید سلامت دستگاه گوارش را نیز تضمین می‌کند.
در صورت عدم هضم لاکتوز بهتر است از میان محصولات لبنی تنها ماست را انتخاب کنید؛ مخصوصاً ماست پروبیوتیک برای دوره بارداری پیشنهاد می‌شود. در غیر این صورت با پزشک خود مشورت کنید و از او بخواهید تغذیه سالم برای بارداری طوری تنظیم کند که بدون دردسر، کلسیم موردنیاز را تأمین کنید.

2. حبوبات

یکی دیگر از گزینه‌های مهم در تغذیه سالم برای بارداری مصرف گروه مختلفی از حبوبات مانند عدس، نخود، سویا، بادام‌زمینی و لوبیا است. حبوبات منابع گیاهی عالی از فیبر، پروتئین، آهن و کلسیم هستند و نیازهای بدن را در دوران بارداری به‌خوبی تأمین می‌کنند. همچنین فولات یکی از ضروری‌ترین ویتامین‌های گروه B، به‌اندازه کافی در حبوبات یافت می‌شود و برای مادر و کودک بسیار ضروری است. مصرف این مواد خوراکی به حدی ضروری است که باید قبل از بارداری خوردن آن‌ها را شروع کرد.

اسیدفولیک همان فولات تجزیه‌شده است که یکی از ریزمغذی‌های مهم برای دوره بارداری خواهد بود.

حبوبات یکی از موارد تغذیه سالم در بارداری است که مواد مغذی موردنیاز مادران باردار را به آن‌ها می‌رساند.

3. ماهی، حاوی امگا ۳ و اسیدهای چرب ضروری

ماهی مخصوصاً ماهی قزل‌آلا یکی از گزینه‌های تغذیه سالم برای زنان باردار است که از اسیدهای چرب لازم و امگا ۳ تشکیل می‌شود. این ماده غذایی به ساخت مغز و چشم کودکان کمک می‌کند و حتی می‌تواند در افزایش طول بارداری تأثیرگذار باشد.

4. تخم‌مرغ؛ غذای سالم و کم‌حجم

تخم‌مرغ یکی از بهترین خوراکی‌های برنامه غذایی در بارداری به‌حساب می‌آید. هر تخم‌مرغ شامل تقریباً ۸۰ کالری، پروتئین بالا، چربی و بسیاری از ویتامین‌ها و مواد معدنی است. از دیگر مزایای تخم‌مرغ در این دوران می‌توان به اثرگذاری مفید در رشد مغز کودک و پیشگیری از ناهنجاری‌های مغزی و ستون فقرات اشاره کرد.

5. کلم بروکلی و سبزیجات تیره‌رنگ

شاید تعجب کنید، اما بروکلی و سبزیجاتی با برگ سبز تیره مانند کلم پیچ و اسفناج حاوی مواد مغذی موردنیاز برای داشتن برنامه‌ای از غذاهای مفید در بارداری هستند. ازجمله مواد مغذی می‌توان به فیبر، ویتامین c، ویتامین k، کلسیم، آهن و پتاسیم فراوان اشاره کرد.

6. گوشت بدون چربی؛ به‌ویژه در سه ماه سوم بارداری

خانم‌ها در دوران بارداری به گوشت گاو بدون چربی و مرغ که منبع عالی پروتئین هستند، نیاز دارند. در این دوره حجم خون در حال افزایش است به همین دلیل بدن به آهن بیشتری برای تولید گلبول‌های قرمز احتیاج خواهد داشت. این شرایط در سه‌ماهه سوم بارداری تشدید می‌شود.

7. توت میان وعده فوق‌العاده

اگر به دنبال میان وعده‌ای مفید هستید، از میل کردن انواع توت غافل نشوید. توت‌ها سرشار از کربوهیدرات‌های سالم، ویتامین c و آنتی‌اکسیدان هستند که نقش مؤثری برای تغذیه سالم در بارداری دارند. همچنین شاخص گلیسمی توت‌ها پایین است و به کنترل قند خون کمک می‌کنند. این میان وعده در عین انرژی بالا و طعم فوق‌العاده، کالری پایینی نیز دارد.

8. میوه خشک

در زمان بارداری چه بخوریم؛ خوراکی که هوس کردیم در دسترس نیست! اگر هوس میوه‌ای خاص کرده‌اید اما فصل آن تمام‌شده، میوه خشک بهترین انتخاب است. میوه‌های خشک‌شده کالری‌های مفید، انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی موردنیاز برای بدن مادران باردار را دارند.

9. در دوران بارداری هیدراته بمانید!

در این دوره علاوه بر این‌که فکر کنید زن حامله چه چیزهایی باید بخورد، به نوشیدنی‌ها نیز توجه کنید و بدن خود را هیدراته نگه‌دارید. ازآنجایی‌که در این دوران حجم خون حدود ۴۵ درصد زیاد می‌شود هیدراته بودن بدن برای انتقال منابع مناسب به کودک بسیار اهمیت دارد. در غیر این صورت دچار کم‌آبی شدیدی می‌شوید و علائمی مانند سردرد، اضطراب، خستگی، بدخوی و کاهش حافظه به وجود می‌آید.

نوشیدن مایعات کافی یکی از الزامات داشتن تغذیه سالم در بارداری است.

تغذیه سالم در بارداری؛ به‌صورت هفته‌به‌هفته

اندام‌های بدن، حس‌های پنج‌گانه، هوش و … جنین در هفته‌های متوالی تکامل پیدا می‌کنند و در هر بازه زمانی رشد او محدود به اندام‌ها، حس‌ ویژه و شرایط منحصربه‌فردی … می‌شود. ازاین‌رو محققان و پزشکان توصیه می‌کنند که غذای دوران بارداری با توجه به هفته‌ی حاملگی تنظیم شود.
مطمئناً شما نیز از بزرگ‌ترها این جمله را شنیده‌اید که مادر باردار باید به‌اندازه دو نفر غذا بخورد. در حقیقت میزان کالری موردنیاز زنان باردار بیشتر از افراد معمولی است، ولی در حد دو نفر نیست! مادران در 9 ماه بارداری به مقدار کالری زیر نیاز دارند:
• سه ماه اول: روزانه 1800 کالری (300 الی 400 کالری بیش از حالت معمول و روزانه)
• سه ماه دوم: روزانه 2200 کالری
• سه ماه سوم: روزانه 2400 کالری
البته اعداد بیان‌شده به‌صورت میانگین گزارش‌شده‌اند؛ چراکه مقدار دقیق کالری متأثر از عوامل مختلفی است. این عوامل عبارت هستند از:
• فعالیت بدنی مادر
• متابولیسم بدن
• قد و وزن
البته این نکته را به خاطر داشته باشید که تغذیه علاوه بر زمان بارداری در دوره پیش از اقدام به حاملگی نیز اهمیت دارد و به‌طور مستقیم بر سلامت مادر و جنین اثر می‌گذارد. در هفته‌های اول بارداری رژیم غذایی مادر برحسب حالت تهوع و هوس‌های غذایی او صورت می‌گیرد. در این دوران مصرف فولیک اسید بسیار توصیه‌شده است.
پس از ماه سوم میزان کالری دریافتی افزایش پیدا می‌کند. در این دوران مصرف اسفناج، ماهی قزل‌آلا، گوجه‌فرنگی، عدس، سیب‌زمینی شیرین، انواع سوپ‌ها، مرکبات و انواع میوه‌های فصل مفید است. اگر بخواهیم مهم‌ترین مواد خوراکی هر 9 ماه حاملگی را به شما معرفی کنیم به لیست مواد غذایی زیر می‌رسیم.

تغذیه سالم در بارداری باید به صورتی باشد که در طول 9 ماه تمامی مواد مغذی موردنیاز مادر به بدن او برسد.

سه ماه اولیه

در ماه اول خرما و انار بسیار پیشنهاد می‌شود، زیرا به خون‌رسانی بدن کمک می‌کند. در ماه دوم تأمین کلسیم موردنیاز بدن بسیار اهمیت دارد؛ چراکه باید مغز استخوان مادر به‌خوبی تقویت شود. در ماه سوم نیز دریافت ویتامین A و خوردن غذاهایی با طبع گرم و سیب‌درختی بسیار پیشنهاد می‌شود.

سه ماه دوم

از ماه چهارم به بعد مصرف انجیر به جذب کلسیم و افزایش خون‌رسانی به بدن کمک می‌کند. همچنین خوردن خرما و تخم‌مرغ باعث رفع بی‌اشتهایی و تأمین انرژی کامل بدن می‌شود. در ماه ششم نیز مصرف زیتون برای تقویت اعصاب و آرامش بیشتر مادر توصیه‌شده است.

سه ماه سوم

خوردن انواع میوه‌ها در این دوره بسیار حیاتی است. همچنین سرکه به گرم نگه‌داشتن بدن بسیار کمک می‌کند. مصرف لیموترش نیز در این دوره منجر به تصفیه خون می‌شود که بهتر است در کنار آن از شربت عسل برای رفع سردی استفاده کنید. در ماه نهم مصرف گوشت و ماهی به‌صورت کباب شده بسیار مفید و اثرگذار است.

تغذیه سالم در بارداری به‌طور روزانه

فارغ از ماه و هفته بارداری تغذیه مادر در طول دوران حاملگی باید شامل مواد مغذی زیر باشد:
• شیر نیم تا یک لیتر در روز
• مصرف روزانه 200 گرم پنیر
• مصرف گوشت معمولی، ماهی، تخم‌مرغ، جگرسیاه و جوجه‌کباب هفته‌ای یک‌بار یا بیشتر
• مصرف سبزی‌هایی با برگ زرد و سبز هفته‌ای یک‌بار یا بیشتر
• مصرف سیب‌زمینی، انواع سبزی، مرکبات، میوه‌های فصل، کلم خام و گوجه‌فرنگی دو وعده در روز یا بیشتر
• مصرف مقداری کره در هر وعده غذایی
• مصرف برنج و انواع حبوبات در یک وعده غذایی به میزان متوسط
• یک برش نان سبوس‌دار در هر وعده غذایی
• آب‌میوه تازه از قبیل سیب، انار، انگور و پرتقال
• آهن به شکل فروس سولفات
• چای کمرنگ دو بار در روز، آب‌معدنی سه فنجان در روز

زن حامله چه چیزهایی باید بخورد؟ این سؤال در طول بارداری برای هر زن‌وشوهری مطرح می‌شود. بهترین تغذیه برای زنان باردار رژیم غذایی است که شامل گروه‌های مختلف مواد معدنی و غذایی شود.

پرهیز غذایی در دوران بارداری

تا زمانی که در دوران بارداری مشکل تغذیه ندارید، به‌راحتی از مواد غذایی مختلف و مفید مطرح‌شده در متن بالا استفاده کنید. البته رعایت چند نکته زیر در این رژیم غذایی الزامی است.
1د از مصرف مواد غذایی چرب و سنگین بپرهیزید. غذاهای سرخ‌کردنی، شیرینی‌های تازه و خامه‌دار، سبزی‌های فراوان و ماهی‌های دودی ازجمله این مواد غذایی به شمار می‌آیند. کارکرد دستگاه گوارش تحت تأثیر فشار رحم به‌درستی انجام نمی‌شود. ازاین‌رو با مصرف این مواد غذایی ممکن است به سوءهاضمه دچار شوید.
2م از مصرف غذاهای شور بپرهیزید. نمک موجود در مواد غذایی وارد خون شده و به‌وسیله کلیه‌ها دفع می‌شود. در زمان بارداری که رفع نمک به‌راحتی امکان‌پذیر نیست، مقدار بسیاری از آن وارد بافت‌های مختلف بدن می‌شود و آب را جذب می‌کند و به‌این‌ترتیب موجب ورم بدن خواهد شد.
3‌ جیوه یکی از عنصرهای بسیار سمی است که سطح ایمنی بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد و بیشتر در آب‌های آلوده یافت می‌شود. مصرف مقدار بسیار بالای آن به سیستم عصبی و کلیه‌ها آسیب می‌رساند و در رشد کودکان مشکلات جدی وارد می‌کند.
4. اگر طرفدار خوردن غذاهای نیم‌پز یا خام مانند سوشی هستید، باید در این دوران از این دسته از غذاها پرهیز کنید. این موارد می‌تواند عفونت‌های ویروسی، باکتریایی یا انگلی را به بدن شما و کودکتان وارد کند و سلامتی جنین را تحت تأثیر قرار دهد.
5. تخم‌مرغ خام یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار بر عفونت در دوران بارداری است که مادران عزیز باید از مصرف این ماده غذایی پرهیز کنند.
6. اگر عاشق قهوه، چای، نوشابه یا کاکائو هستید متأسفانه باید در این دوره عشق خود را به کافئین کنار بگذارید. بر اساس تحقیقات، خانم‌های باردار باید مصرف کافئین خود را به کمتر از ۲۰۰ میلی‌گرم در روز برسانند و برای داشتن تغذیه سالم در بارداری باید از مصرف مواد غذایی حاوی کافئین پرهیز کنند.
تا زمانی که به مسمومیت بارداری مبتلا نشدید، نیازی به داشتن رژیم غذایی سخت ندارید. مسمومیت بارداری با علائمی مانند تورم شدید اعضا بدن و صورت، وجود آلبومین در ادرار و بالا رفتن فشارخون بروز پیدا می‌کند. درصورتی‌که متوجه علائم فوق شدید، رژیم غذایی کم‌نمک و بی‌نمک انتخاب کنید.

اگر می‌خواهید از تغذیه سالم در بارداری استفاده کنید باید خوراکی‌های خام مثل سوشی را از برنامه غذایی خود حذف کنید

تغذیه سالم بارداری برای دورانی که ناخوش هستید

تهوع، اسهال و یبوست مشکلات رایج دوران بارداری هستند که بیشتر مادران با آن‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کنند. در بسیاری از مواقع احساس تهوع یا سوزش معده شما را از داشتن تغذیه‌ سالم در بارداری بازمی‌دارد. برای رفع این مشکل چند پیشنهاد برای شما داریم که در ادامه با شما به اشتراک می‌گذاریم:
• تهوع صبحگاهی: قبل از آن‌که از رختخواب برخیزید غلات، چوب‌شور یا کراکر بخورید. در طول روز نیز غذاهای کم‌حجم میل نمایید. به‌هیچ‌وجه غذاهای چرب، ادویه‌دار و سرخ‌کرده مصرف نکنید.
• یبوست: برای رفع یبوست به‌طور روزانه 6 تا 8 لیوان آب بنوشید. همچنین سبزیجات و میوه را در برنامه غذایی خود قرار دهید. با مشورت پزشک نیز می‌توانید از مکمل‌های حاوی فیبر استفاده کنید.
• اسهال: برای جذب بیشتر آب، غذاهای حاوی صمغ و پکتین بخورید. موز، برنج، سیب، بلغور جو دوسر و نان گندم ازجمله این مواد غذایی به شمار می‌آیند.
• سوزش معده: برای رفع سوزش معده در دوران بارداری وعده‌های غذایی خود را کم و دفعات آن را زیاد کنید. قبل از غذا شیر بنوشید و مصرف نوشیدنی‌های سیتریک‌دار، کافئین‌دار و غذاهای پر ادویه را محدود نمایید.

بالا رفتن وزن در دوران بارداری

افزایش وزن مادران در طول مدت بارداری امری کاملاً طبیعی است، ولی با داشتن تغذیه سالم برای حاملگی علاوه بر حفظ سلامتی خود و جنین می‌توانید وزنتان را کنترل کنید. وزن شما در سه ماه اول بارداری ثابت است یا در برخی موارد کاهش آن وجود دارد، ولی پس از گذشت سه ماه وزن شما به‌طور تدریجی افزایش پیدا می‌کند. این فرایند به‌گونه‌ای است که پس از ماه ششم بارداری هر هفته 500 گرم افزایش وزن خواهید داشت.
به‌طورکلی افزایش 6 تا 10 کیلوگرمی در نه ماه بارداری طبیعی است. درصورتی‌که افزایش وزن شما بیش از 12 کیلوگرم بود، باید رژیم غذایی کم‌نمک داشته باشید که دچار مسمومیت بارداری نشوید. به‌طورکلی افزایش وزن به علت وجود موارد زیر صورت می‌گیرد:
• وزن نوزاد: 3500 گرم
• وزن جفت: 500 گرم
• مایع داخل کیسه جفت: 600 گرم
• اضافه‌وزن رحم: 900 گرم
• اضافه حجم خون: 500 گرم
• اضافه‌وزن پستان‌ها: 700 گرم
این نکته را به خاطر داشته باشید که افزایش وزن نامتعارف عوارض گوناگونی مانند واریس، درد پا و کمردرد را به همراه خواهد داشت.

در دوران بارداری حالت تهوع، سوزش معده، یبوست و اسهال کاملاً طبیعی است. برای درمان و بهبود هر یک از این مشکلات باید رژیم غذایی منحصربه‌فرد آن را داشته باشید.

تغذیه سالم برای بارداری و تأثیر آن بر ظاهر جنین

تغذیه مادر در دوران بارداری در تغییر ژن‌های نوزاد نیز تأثیر دارد. محققان انعکاس تغذیه سالم در بارداری روی ژنتیک نوزاد را از سه جنبه زیر موردبررسی قرار داده‌اند:
• تأثیر تغذیه بر ساختار ژنتیک جنین روی متابولیسم بدن او
• تأثیر تغذیه بر ساختار ژنتیکی
• تغییر بیان ژن براثر مصرف انواع مواد غذایی

بیان ژن به فرایندی گفته می‌شود که در آن سلول ساختار و کاربرد خود را کنترل می‌کند.

به‌طورکلی محققان معتقد هستند که عوامل محیطی بر بیان ژن‌ها اثر می‌گذارند. برنامه غذایی در بارداری نیز مهم‌ترین عامل محیطی مؤثر بر ژن‌ها است. علاوه بر دوران بارداری تغذیه مادر در دوران شیردهی نیز موجب تغییر بیان ژن می‌شود. پروتئین و اسیدفولیک ازجمله مواد غذایی هستند که موجب تغییر در بیان ژن جنین می‌شوند.

تغذیه سالم در بارداری با مصرف مکمل‌های غذایی

در دوران بارداری نیاز بدن به برخی از مواد مغذی چند برابر می‌شود. پزشکان برای تأمین این مواد علاوه بر داشتن تغذیه سالم در بارداری، مصرف برخی از مکمل‌های غذایی را توصیه می‌کنند. پزشکان و متخصصان پس از معاینه و انجام چندین آزمایش با توجه به فاکتورهای مختلف مکمل‌ تجویز خواهند کرد.
آهن ازجمله مواد معدنی است که نیاز آن در دوران بارداری دو برابر می‌شود. تمامی آهن موردنیاز برای رشد جنین و جفت از طریق تغذیه سالم برای زنان باردار تأمین نمی‌شود. با مصرف روزانه یک عدد قرص آهن (سولفات فرو 150 میلی‌گرم) از ماه چهارم بارداری می‌توان آهن موردنیاز بدن را تأمین کرد. البته اگر مادر دچار کم‌خونی باشد، باید مقدار بیشتری از آن را مصرف کند که این موضوع کاملاً به نظر پزشک متخصص بستگی دارد.

سؤال عموم مادران این است که در زمان بارداری چه بخوریم. برنامه رژیم غذایی هر مادری با توجه به فاکتورهای مختلف بدن او تنظیم می‌شود.

تغذیه سالم در بارداری و ویار غذایی

شاید بسیار شنیده باشید که خانمی در دوران بارداری از غذایی متنفر می‌شود یا به خوراکی علاقه شدیدی پیدا می‌کند و این حس را تنها در دوره‌ای از حاملگی دارد. هنوز دلیل علمی برای این تنفر یا علاقه شدید یا همان ویار غذایی پیدا نشده است. بااین‌حال برخی از محققان معتقد هستند که هورمون‌هایی در بروز ویار غذایی نقش دارند.
ازجمله هوس‌های غذایی مادران باردار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
• میوه‌ها
• شکلات
• غذاهای تند
• غذاهایی مانند پیتزا و پوره سیب‌زمینی
• خوراکی‌های ترش مانند لواشک
• بستنی
باوجوداینکه پزشکان توصیه می‌کنند مصرف غذاها و تنقلات فراوری‌شده را در دوران بارداری به حداقل برسانید، ولی پاسخ به این نیاز و هوس‌ها اشکالی ندارد.
البته در برخی مواقع ممکن است که مادر دچار پیکا یا هرزه‌خوری شود. در این حالت مادر تمایل به خوردن خاک رس، نشاسته و استعمال سیگار یا حتی مواردی عجیب‌تر پیدا می‌کند. ابتلا به پیکا در دوران بارداری نشان‌دهنده کمبود ویتامین یا ماده معدنی است. ازاین‌رو به شما توصیه می‌کنیم که اگر هوس خوردن مواد غذایی فوق را داشتید به پزشک متخصص مراجعه نمایید و به‌هیچ‌وجه با مصرف این مواد سلامتی خود و جنینتان را به خطر نیندازید.

تغذیه سالم در بارداری با اپلیکیشن‌های مفید

باوجوداینکه بیشتر پدر و مادرها از وجود تلفن همراه ناراضی هستند و شاید باعث‌وبانی آن را مورد لطف خود قرار دهند، ولی وجود اپلیکیشن‌های مفیدی استفاده از تلفن همراه را سودمند کرده است. درگوشی هر یک از ما برنامه‌های متنوعی وجود دارد که به‌نوعی زندگی را برایمان راحت‌تر کرده‌اند.
در بین تمامی برنامه‌های کاربردی که هرروزه روانه گوگل پلی یا بازار می‌شوند، اپلیکیشین‌هایی نیز برای حفظ سلامت مادر و جنین در نظر گرفته‌شده‌اند. این برنامه‌ها مادران را در طول نه ماه بارداری و دو سال شیردهی همراهی می‌کنند. ازجمله برنامه‌های کاربردی برای دوران بارداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
• نی نی پلاس
• گهواره
• مادرشو
• برنامه بارداری
• بارداری هفته‌به‌هفته و تغذیه
تمامی این برنامه‌ها با ارائه امکانات زیر اضطراب شما را کاهش می‌دهند و به زندگی‌ روزمره‌تان نظم می‌بخشند:
• امکان گفتگو و تبادل‌نظر
• محاسبه میزان کالری دریافتی در روز
• ارائه مواد مغذی موردنیاز با توجه به هفته بارداری
• محاسبه هفته بارداری
• پوشش مطالب پیش، هنگام و پس از بارداری
• ارائه فایل‌های آموزشی به‌صورت ویدئو و صوت

تغذیه سالم در بارداری باوجود برخی از اپلیکیشن‌ها راحت‌تر و میسرتر می‌شود. باوجوداین برنامه با توجه به هفته بارداری میزان کالری و مواد غذایی موردنیازتان را مصرف کنید.

کلام آخر

تغذیه سالم در بارداری عاملی مؤثر بر سلامت جنین و مادر است که موجب تغییر مثبت در بیان ژن نوزاد می‌شود. با مصرف خوراکی های مفید در بارداری و پرهیز از برخی از مواد غذایی سلامتی را به نوزاد خود هدیه دهید و خاطره‌ای شیرین از بارداری را برای خود به ارمغان آورید.

خرید از لباست
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

Adblock رو غیر فعال کنید

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید